Cyst & Fibroid, Kesuburan

Doktor Sahkan Saya Ada Endometriosis Tapi Apa Itu Endometriosis?

Endometriosis antara masalah kesihatan yang sinonim dengan insan bergelar wanita. Ada yang mempunyai masalah ni tapi kurang pengetahuan yang jelas tentang apakah ia, punca dan risiko. Jadi hari ini insyaAllah Illa kongsikan info mudah difahami tentang endometriosis agar sesiapa yang mengalaminya boleh mencari alternatif yang terbaik. Apa Itu Endometriosis Endometriosis ni terjadi apabila sebahagian tisu endometrial (yang sepatutnya berada di…

Jom Baca Lagi

Kulit Bebas Parut Dan Jerawat, Masalah Jeragat

Pentingnya Protein dan Vitamin C Untuk Membina Semula Sel Kulit Yang Berlubang Akibat Jerawat

Hanya mereka yang pernah mengalami kulit bermasalah dan berjerawat teruk akan faham masalah ni. Bila kulit berjerawat, geram pula nak picit. Akibat tersalah teknik memicit, picit ikut suka-hati-asalkan-puas ini telah pun “melukakan” lapisan kulit muka. End result? Beberapa tahun kemudian akan terbentuklah kawah pada muka kita. Kulit nampak berlubang apabila dilihat di depan cermin. Nak cover dengan bedak tebal-tebal pun…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Pengalaman Anemia Teruk Hb 8.7 Semasa Hamil

Throwback kisah tahun 2015. Masa tu, Illa baru dapat tahu yang Illa hamil so minggu depannya ambil cuti siap-siap dan pergi klinik nak pergi buka buku warna pink. Dah sampai klinik kesihatan tu, kena ambil darah dan air kencing seperti prosedur yang biasa. Lepas tu, tunggu je sampai doktor panggil. Bila dah sampai giliran masuk jumpa doktor, cuak sangat. Sebab…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat, Famili

6 Cara Terbaik Untuk Bantu Sembelit Tanpa Ubat – Ibu Berpantang Patut Buat No.1,2 dan 6

Sembelit ialah satu perkataan yang membuatkan Illa rasa sakit perut memulas dan rasa mahu ke tandas. Haha over bukan? Betul, sebab Illa pernah mengalami masalah sembelit ini. Yang peliknya, bukan waktu hamil dan berpantang tapi masa zaman anak dara dulu. Kurang minum air punya pasal. Macam mana nak tau kita ni sembelit ke tidak? Sembelit ni, bila kita jarang membuang…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Malas Nak Makan Vitamin Di Awal Trimester? Baca Jika Sayang Anak

Apabila disahkan hamil, cara terbaik untuk mendapatkan nutrien yang lengkap untuk kandungan dan ibunya adalah melalui diet yang sihat dan seimbang. Pada masa yang sama, supplemen vitamin diperlukan juga untuk menampung kekurangan zat yang diperlukan. Semasa mengandung, setiap keperluan untuk sesetengah zat dan vitamin seorang ibu akan berubah. Contohnya seperti asid folik, kalsium, zat besi (iron) dan Vitamin D. Sebab…

Jom Baca Lagi

Bisnes Dari Rumah

Bila Mak Bekerja Di Rumah…

November sudah tiba. Maknanya? Lagi tinggal 2 bulan untuk berusaha sekuatnya sebelum masuk tahun baru 2018.¬†Menggeletar tulang rusuk sebut 2018 hooo.. kelam kabut Illa sepanjang hari settlekan apa yang patut disediakan untuk setiap bulan. Dari awal pagi tadi sambil buatkan breakfast “Isaac Toast” untuk husband, dalam kepala asyik fikir vision-vision dan target-target yang nak dicurahkan dalam buku nota. Dalam Whatsapp…

Jom Baca Lagi

Food We Love

Resepi Inti Popiah Yang Boleh Buat Suami Jatuh Cinta Kali ke-100

Hai ! Di kala hari hujan ni syok juga minum Teh O Panas bersama popiah kan? Malas nak Google resepi popiah yang paling terrbaik? Meh Illa kongsikan resepi popiah yang sangatlah sodap, sampaikan suami makan sampai habis tak tinggal pun kat orang. Hahah! My all-time favourite kuih is always Popiah. Kat tempat Illa, popiah kebiasaannya berintikan kentang. Bila tinggal di…

Jom Baca Lagi