Berpantang Dengan Sihat, Bisnes Dari Rumah, Kehamilan, Kesuburan

Bagaimana Saya Jadi Pengguna Setia Shaklee Sejak 2012

Ok, hari ni Illa tergerak hati nak share bagaimana Illa kenal Shaklee dan apa yang buat Illa pilih Shaklee, bukan jenama lain seperti A, C, E, H, dan sebagainya. Mungkin ada antara korang yang akan rasa ini post cliche, tetapi sememangnya Illa nak berkongsi kesan Shaklee atau Shaklee Effect Illa untuk mereka yang memerlukan alternatif bersifat semulajadi dan selamat. Siapa…

Jom Baca Lagi

Famili

8 Perkara Indah Apabila Menjadi Seorang Ayah

Assalamualaikum ayah-ayah sekalian. Eh, kali ni untuk ayah-ayah pula. Hehe.. Apa perasaan bila dah jadi ayah? Masih hati ‘macho’ atau hati sudah menjadi tisu? Indah kan bila sudah jadi ayah ni, lebih-lebih lagi bila tengok anak kita membesar dengan sihat, comel dan arghh, bulat macam pau! Setuju tak kalau Illa kata bila dah jadi ayah-ayah ni, banyak perubahan dah terjadi dalam…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

7 Petanda Air Ketuban Kurang Yang Ibu Patut Peka

Pelbagai komplikasi boleh terjadi apabila air ketuban ibu berkurangan tanpa disedari. Selain risiko bayi lemas, bayi juga boleh mengalami kecacatan. Oleh itu, jangan sesekali kita mengabaikan beberapa petanda yang mungkin kita rasa ia cuma perkara normal. Better safe than sorry kata orang. Cuba kenali tanda-tanda luar yang berikut agar ibu-ibu boleh elakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku. Boleh cecepat…

Jom Baca Lagi

Famili

5 Tips Bawa Anak Pergi Tengok Wayang

Minggu lepas sangat memenatkan, phew. Sampai terlupa nak wish birthday suami kat wall dia, untuk ingatan masa depan. So far, okay je tak post sebab dia kata tak wajib haha. Hari Jumaat kami pergi beli cari meja makan yang dah lama nak beli, tapi baru ada kesempatan. Then, we spend the whole day untuk mengemas rumah untuk mini open house…

Jom Baca Lagi

Kehamilan, Kulit Bebas Parut Dan Jerawat, Masalah Jeragat

Kosmetik Yang Sesuai dan Selamat Digunakan Oleh Ibu Hamil

Semasa hamil dulu, Illa pernah terbaca tentang perubahan hormon boleh menjadikan kulit kita sama ada lebih cantik atau jadi teruk. Penggunaan kosmetik juga boleh meresap ke dalam kulit kita, dan boleh juga memberi kesan negatif kepada kandungan sekiranya mempunyai bahan kimia berbahaya atau berlebihan. Memang Illa jaga betul masa hamil dulu, tak pakai jenama sebarangan. Masa inilah Illa cuba berjinak-jinak…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Rahsia Kekal Bertenaga Semasa Hamil Anak Pertama

Mengimbas kembali kenangan Illa semasa mula mendaftar di klinik kesihatan, rasa sangat teruja dan gementar juga. Mana taknya, selalu kita dengar tanda-tanda awal hamil yang paling famous mesti ada loya, mual , pening, muntah kan? Illa pula alhamdulillah, tak mengalami loya mual tu..cuma rasa cepat penat kat office je. Jadi, risau pulak kalau ada yang tak kena..hehe =) Semasa Dr membuat…

Jom Baca Lagi

Famili

Kenapa Bayi Tak Boleh Makan Sebelum 6 Bulan? Baca 4 Sebab Ini.

Pernah lalui tak situasi orang tua dengan selamba menyuruh anda memberikan bayi anda makan apabila dia tidak berhenti menangis. Padahal usia si kecil tak sampai sebulan lagi. Alasannya bayi tersebut masih lapar, mungkin susu tak cukup atau susu ibu tak mengenyangkan. Sabar ye ibu, mesti ada yang akan rasa down. Tak kurang juga ada yang jadi tertekan ya, sebab itu ada…

Jom Baca Lagi