Famili

Kenapa Bayi Tak Boleh Makan Sebelum 6 Bulan? Baca 4 Sebab Ini.

Pernah lalui tak situasi orang tua dengan selamba menyuruh anda memberikan bayi anda makan apabila dia tidak berhenti menangis. Padahal usia si kecil tak sampai sebulan lagi. Alasannya bayi tersebut masih lapar, mungkin susu tak cukup atau susu ibu tak mengenyangkan. Sabar ye ibu, mesti ada yang akan rasa down. Tak kurang juga ada yang jadi tertekan ya, sebab itu ada…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat

Kebaikan Bertangas Untuk Wanita Yang Ada Masalah Kewanitaan

Sedang berpantang? Dah bertungku dan bertangas? Amalan bertungku dan bertangas seringkali dikaitkan dengan amalan berpantang selepas bersalin di dalam masyarakat Melayu. Bertangas berbeza dari bertungku dari segi cara penggunaan oleh wanita selepas bersalin dan wanita bujang. Ya, wanita bujang juga boleh mengamalkan bertungku dan bertangas. Ramai yang selalu mengaitkan amalan ini hanya untuk wanita selepas bersalin tetapi fakta itu tidaklah…

Jom Baca Lagi

Famili

4 PANDUAN UNTUK BERCERAI SUSU (WEAN-OFF) DENGAN ANAK

Dalam proses bercerai susu atau wean-off , banyak perkara yang boleh dilakukan oleh ibu agar dapat melakukan proses ini dengan baik tanpa konflik emosi anak. Illa sendiri belum lagi menimbangkan proses wean-off Aisyah sebab dia sangat obses dengan susu ibu walaupun susu dah semakin berkurang. Tapi sebab memikirkan pelbagai faktor, Illa cuba amalkan beberapa tips agar tidak sukar untuk wean-off…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Cara Merawat Kegatalan Di Kemaluan Agar Tidak Mengundang Penyakit Kronik

Ini fakta yang dianggap remeh oleh segelintir masyarakat – terutama sekali yang perempuan. Kemaluan wanita atau vagina merupakan rumah untuk bermillion jenis bakteria. Eh jangan panik. Bakteria seperti Lactobacilli ( salah satunya) sebenarnya penting untuk menjaga kesihatan kemaluan kita. Dengan adanya bakteria baik ini, ia membantu melindungi kita daripada bakteria jahat yang cuba untuk memasuki sistem pertahanan badan kita. Ia…

Jom Baca Lagi

Toulouse

Pengalaman Shopping Di Pasar Perancis Demi Lamb Chop!

Semasa mengikut suami berkursus di Toulouse, Perancis, memang gembira sangat. Perancis merupakan salah satu tempat idaman Illa sejak kecil lagi. Entah kenapa, mungkin sebab bahasa dia kot *kempunan tak dapat masuk kelas French dulu agaknya* Kali pertama suami pergi, kami tak ikut dulu sebab kena pergi dengan rakan sekerja last minute. Masa tu Syawal lagi, jadi kami pun teruskan open…

Jom Baca Lagi

Penjagaan Rumah

Penapis Air Mudah Alih Yang Sangat Mudah Dan Mampu Milik

Rumah baru Illa ialah apartment dan sebab rumah baru kan, banyak la budget kena allocate untuk mengisi rumah baru ni – perabot, dapur, lampu, dan barang keperluan rumah. Termasuk lah budget untuk beli water filter.Korang pun tahu la kan, harga water filter yang terus sambung ke paip tu harga ribu-ribu. Contohnya Coway, Cuckoo, Bio Pure dan banyak lagi. Agak loya…

Jom Baca Lagi

Paris, Toulouse

4 Tips Membeli Kasut Anak Perempuan Di Luar Negara

Kami pernah kehilangan kasut Aisyah semasa dalam perjalanan di kota Paris. Masa tu, kami sedang berlari-lari anak keluar dari stesen untuk pergi ke Champs-Elysees. Masa tu kami tak perasan pun kasut Aisyah tak ada sebelah. Sampai ada seorang makcik China ( rasanya ) tunjuk-tunjuk kitorang. Tak faham, kami tengok la belakang.. apo bondo yang tak kena. Sekali dah puas tunjuk,…

Jom Baca Lagi