Berpantang Dengan Sihat, Kehamilan

Bahaya Sembelit Terlalu Lama Dibiarkan

Sembelit berlaku apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik. Gejala-gejala sembelit • Najis lebih kering dan keras menyebabkan susah untuk membuang air besar. • Meneran semasa membuang air besar. •…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat, Famili

6 Cara Terbaik Untuk Bantu Sembelit Tanpa Ubat – Ibu Berpantang Patut Buat No.1,2 dan 6

Sembelit ialah satu perkataan yang membuatkan Illa rasa sakit perut memulas dan rasa mahu ke tandas. Haha over bukan? Betul, sebab Illa pernah mengalami masalah sembelit ini. Yang peliknya, bukan waktu hamil dan berpantang tapi masa zaman anak dara dulu. Kurang minum air punya pasal. Macam mana nak tau kita ni sembelit ke tidak? Sembelit ni, bila kita jarang membuang…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat, Bisnes Dari Rumah, Kehamilan, Kesuburan

Bagaimana Saya Jadi Pengguna Setia Shaklee Sejak 2012

Ok, hari ni Illa tergerak hati nak share bagaimana Illa kenal Shaklee dan apa yang buat Illa pilih Shaklee, bukan jenama lain seperti A, C, E, H, dan sebagainya. Mungkin ada antara korang yang akan rasa ini post cliche, tetapi sememangnya Illa nak berkongsi kesan Shaklee atau Shaklee Effect Illa untuk mereka yang memerlukan alternatif bersifat semulajadi dan selamat. Siapa…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat

Kebaikan Bertangas Untuk Wanita Yang Ada Masalah Kewanitaan

Sedang berpantang? Dah bertungku dan bertangas? Amalan bertungku dan bertangas seringkali dikaitkan dengan amalan berpantang selepas bersalin di dalam masyarakat Melayu. Bertangas berbeza dari bertungku dari segi cara penggunaan oleh wanita selepas bersalin dan wanita bujang. Ya, wanita bujang juga boleh mengamalkan bertungku dan bertangas. Ramai yang selalu mengaitkan amalan ini hanya untuk wanita selepas bersalin tetapi fakta itu tidaklah…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat

12 Amalan Semasa Berpantang Yang Mudah Untuk Ibu Lepas Bersalin

Tahniah sebab dah berjaya melahirkan si comel ke dunia ini! Bagaimana perasaan sekarang? Teruja dan lega kerana perjuangan telah selesai? Oh, ibu kena bersedia untuk menempuh waktu berpantang pula tau. Berpantang sangat penting bagi kita yang telah melahirkan bayi kerana proses bersalin adalah proses yang memenatkan. Jangan sesekali kita mengabaikan proses berpantang ini kerana ia akan mengembalikan tenaga yang telah…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat

Set Berpantang Moden Elak Sembelit Dan Komplikasi Dalaman

Ketika masih hamilkan Aisyah tahun 2015, bersungguh-sungguh Illa mencari set berpantang yang paling sesuai untuk Illa – tak terlalu panas untuk breastfeeding mom, mudah disediakan, dan selamat digunakan. Macam-macam jenis set yang boleh dijumpai di pasaran, tetapi tiada satu pun yang menarik perhatian Illa. In the end, Illa cuma beli untuk luaran sahaja seperti mandian dan cucian herba (Tanamera), untuk bertungku…

Jom Baca Lagi