Kehamilan

Pengalaman Anemia Teruk Hb 8.7 Semasa Hamil

ella / November 5, 2017

Throwback kisah tahun 2015. Masa tu, Illa baru dapat tahu yang Illa hamil so minggu depannya ambil cuti siap-siap dan pergi klinik nak pergi buka buku warna pink. Dah sampai klinik kesihatan tu, kena ambil darah dan air kencing seperti prosedur yang biasa. Lepas tu, tunggu je sampai doktor panggil. Bila dah sampai giliran masuk jumpa doktor, cuak sangat. Sebab…

Read More

Kehamilan

Malas Nak Makan Vitamin Di Awal Trimester? Baca Jika Sayang Anak

ella / November 2, 2017

Apabila disahkan hamil, cara terbaik untuk mendapatkan nutrien yang lengkap untuk kandungan dan ibunya adalah melalui diet yang sihat dan seimbang. Pada masa yang sama, supplemen vitamin diperlukan juga untuk menampung kekurangan zat yang diperlukan. Semasa mengandung, setiap keperluan untuk sesetengah zat dan vitamin seorang ibu akan berubah. Contohnya seperti asid folik, kalsium, zat besi (iron) dan Vitamin D. Sebab…

Read More

Kehamilan

10 Cara Atasi Kerisauan Di Akhir Kehamilan

ella / October 4, 2017

Hi mommies! Dah masuk trimester ketiga dan sedang menunggu ketibaan si comel yang dikendong 9 bulan tu? Tahniah! Apabila sudah memasuki trimester yang akhir ni, mesti banyak nak kena fikir, kena sediakan, dan kena tahu kan? Especially cara meneran, apa tanda-tanda anda sudah ready nak bersalin… etc. Ok mommies jangan gelabah sangat ye. Nanti stress serabut kepala tu, naik pula…

Read More

Berpantang Dengan Sihat, Bisnes Dari Rumah, Kehamilan, Kesuburan

Bagaimana Saya Jadi Pengguna Setia Shaklee Sejak 2012

ella / August 9, 2017

Ok, hari ni Illa tergerak hati nak share bagaimana Illa kenal Shaklee dan apa yang buat Illa pilih Shaklee, bukan jenama lain seperti A, C, E, H, dan sebagainya. Mungkin ada antara korang yang akan rasa ini post cliche, tetapi sememangnya Illa nak berkongsi kesan Shaklee atau Shaklee Effect Illa untuk mereka yang memerlukan alternatif bersifat semulajadi dan selamat. Siapa…

Read More

Kehamilan

7 Petanda Air Ketuban Kurang Yang Ibu Patut Peka

ella / July 21, 2017

Pelbagai komplikasi boleh terjadi apabila air ketuban ibu berkurangan tanpa disedari. Selain risiko bayi lemas, bayi juga boleh mengalami kecacatan. Oleh itu, jangan sesekali kita mengabaikan beberapa petanda yang mungkin kita rasa ia cuma perkara normal. Better safe than sorry kata orang. Cuba kenali tanda-tanda luar yang berikut agar ibu-ibu boleh elakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku. Boleh cecepat…

Read More

Kehamilan, Kulit Bebas Parut Dan Jerawat, Masalah Jeragat

Kosmetik Yang Sesuai dan Selamat Digunakan Oleh Ibu Hamil

ella / July 18, 2017

Semasa hamil dulu, Illa pernah terbaca tentang perubahan hormon boleh menjadikan kulit kita sama ada lebih cantik atau jadi teruk. Penggunaan kosmetik juga boleh meresap ke dalam kulit kita, dan boleh juga memberi kesan negatif kepada kandungan sekiranya mempunyai bahan kimia berbahaya atau berlebihan. Memang Illa jaga betul masa hamil dulu, tak pakai jenama sebarangan. Masa inilah Illa cuba berjinak-jinak…

Read More

Kehamilan

Rahsia Kekal Bertenaga Semasa Hamil Anak Pertama

ella / July 12, 2017

Mengimbas kembali kenangan Illa semasa mula mendaftar di klinik kesihatan, rasa sangat teruja dan gementar juga. Mana taknya, selalu kita dengar tanda-tanda awal hamil yang paling famous mesti ada loya, mual , pening, muntah kan? Illa pula alhamdulillah, tak mengalami loya mual┬átu..cuma rasa cepat penat kat office je. Jadi, risau pulak kalau ada yang tak kena..hehe =) Semasa Dr membuat…

Read More