Kehamilan, Kulit Bebas Parut Dan Jerawat, Masalah Jeragat

Kosmetik Yang Sesuai dan Selamat Digunakan Oleh Ibu Hamil

Semasa hamil dulu, Illa pernah terbaca tentang perubahan hormon boleh menjadikan kulit kita sama ada lebih cantik atau jadi teruk. Penggunaan kosmetik juga boleh meresap ke dalam kulit kita, dan boleh juga memberi kesan negatif kepada kandungan sekiranya mempunyai bahan kimia berbahaya atau berlebihan. Memang Illa jaga betul masa hamil dulu, tak pakai jenama sebarangan. Masa inilah Illa cuba berjinak-jinak…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Rahsia Kekal Bertenaga Semasa Hamil Anak Pertama

Mengimbas kembali kenangan Illa semasa mula mendaftar di klinik kesihatan, rasa sangat teruja dan gementar juga. Mana taknya, selalu kita dengar tanda-tanda awal hamil yang paling famous mesti ada loya, mual , pening, muntah kan? Illa pula alhamdulillah, tak mengalami loya mual tu..cuma rasa cepat penat kat office je. Jadi, risau pulak kalau ada yang tak kena..hehe =) Semasa Dr membuat…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat

Kebaikan Bertangas Untuk Wanita Yang Ada Masalah Kewanitaan

Sedang berpantang? Dah bertungku dan bertangas? Amalan bertungku dan bertangas seringkali dikaitkan dengan amalan berpantang selepas bersalin di dalam masyarakat Melayu. Bertangas berbeza dari bertungku dari segi cara penggunaan oleh wanita selepas bersalin dan wanita bujang. Ya, wanita bujang juga boleh mengamalkan bertungku dan bertangas. Ramai yang selalu mengaitkan amalan ini hanya untuk wanita selepas bersalin tetapi fakta itu tidaklah…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Cara Merawat Kegatalan Di Kemaluan Agar Tidak Mengundang Penyakit Kronik

Ini fakta yang dianggap remeh oleh segelintir masyarakat – terutama sekali yang perempuan. Kemaluan wanita atau vagina merupakan rumah untuk bermillion jenis bakteria. Eh jangan panik. Bakteria seperti Lactobacilli ( salah satunya) sebenarnya penting untuk menjaga kesihatan kemaluan kita. Dengan adanya bakteria baik ini, ia membantu melindungi kita daripada bakteria jahat yang cuba untuk memasuki sistem pertahanan badan kita. Ia…

Jom Baca Lagi

Penjagaan Rumah

Penapis Air Mudah Alih Yang Sangat Mudah Dan Mampu Milik

Rumah baru Illa ialah apartment dan sebab rumah baru kan, banyak la budget kena allocate untuk mengisi rumah baru ni – perabot, dapur, lampu, dan barang keperluan rumah. Termasuk lah budget untuk beli water filter.Korang pun tahu la kan, harga water filter yang terus sambung ke paip tu harga ribu-ribu. Contohnya Coway, Cuckoo, Bio Pure dan banyak lagi. Agak loya…

Jom Baca Lagi

Masalah Jeragat

Krim Jeragat Paling Berkesan Untuk Wanita Malaysia

Kita selalu dimomokkan dengan iklan Krim Jeragat – Sapu Hari Ini Esok Hilang. Untuk pengetahuan puan-puan, krim sebegini kebiasaannya mengandungi bahan kimia yang kuat, dan mungkin bertoksik. Oleh kerana tindak balas kimia yang kuat, kesan mungkin boleh dilihat dalam masa jangka pendek TAPI UNTUK SEMENTARA WAKTU SAHAJA. Untuk jangka masa panjang, krim ini boleh menyebabkan jeragat menjadi semakin besar dan…

Jom Baca Lagi

Famili, Penjagaan Rumah

DEMI ANAK, TUKAR BRAND

Yep, semua tukar sebab dah ada anak. Sebelum ada anak, tak kisah pun nak pakai jenama apa… Guna je. Lagi-lagi zaman belajar dulu. Sekarang dah ada Aisyah, risau tu datang. Bilik ade banyak kotak lepas pindah haritu. Hadiah kahwin pun ade lagi dalam kotak. Jadi bilik cepat nak berhabuk. Pernah tengok badan Aisyah nak semacam ruam, pastu tengok semut berlenggang…

Jom Baca Lagi