Uncategorized

5 Supplemen Tambahan Untuk Cepatkan Proses Nak Kurus Dengan Sihat

Bila dah pindah rumah baru, ada kemudahan gym yang disediakan di Ground Floor. Elok sangatla tu dengan berat yang naik dengan gembira ni. Bayang-bayang pun dah serupa kotak daa~ illa selalu tengok testimoni mereka yang berjaya kurus dengan Shaklee. Jadi Illa nak kongsikan kat semua apa yang diambil oleh mereka yang berjaya kurus dengan Shaklee. Serius tak tipu. Berpuluh-puluh kilo…

Jom Baca Lagi

Famili

Set Hadiah Yang Sesuai Untuk New Born Sebagai Tanda Tumpang Gembira

Assalamualaikum semua! Bila dah mempunyai anak sendiri ni, Illa lebih selective bila nak memilih hadiah untuk diberikan kepada kawan-kawan yang baru mendapat cahaya mata baru. Kita jadi lebih bijakla dalam memilih, taknak pilih benda yang kita sendiri pun belum tentu nak pakai. Sampai hati tak? Tak kan. Bila kata nak memberi hadiah tu, biar dengan hati yang ikhlas dan bagi…

Jom Baca Lagi

Berpantang Dengan Sihat, Kehamilan

Bahaya Sembelit Terlalu Lama Dibiarkan

Sembelit berlaku apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik. Gejala-gejala sembelit • Najis lebih kering dan keras menyebabkan susah untuk membuang air besar. • Meneran semasa membuang air besar. •…

Jom Baca Lagi

Cyst & Fibroid, Kesuburan

Doktor Sahkan Saya Ada Endometriosis Tapi Apa Itu Endometriosis?

Endometriosis antara masalah kesihatan yang sinonim dengan insan bergelar wanita. Ada yang mempunyai masalah ni tapi kurang pengetahuan yang jelas tentang apakah ia, punca dan risiko. Jadi hari ini insyaAllah Illa kongsikan info mudah difahami tentang endometriosis agar sesiapa yang mengalaminya boleh mencari alternatif yang terbaik. Apa Itu Endometriosis Endometriosis ni terjadi apabila sebahagian tisu endometrial (yang sepatutnya berada di…

Jom Baca Lagi

Kulit Bebas Parut Dan Jerawat, Masalah Jeragat

Pentingnya Protein dan Vitamin C Untuk Membina Semula Sel Kulit Yang Berlubang Akibat Jerawat

Hanya mereka yang pernah mengalami kulit bermasalah dan berjerawat teruk akan faham masalah ni. Bila kulit berjerawat, geram pula nak picit. Akibat tersalah teknik memicit, picit ikut suka-hati-asalkan-puas ini telah pun “melukakan” lapisan kulit muka. End result? Beberapa tahun kemudian akan terbentuklah kawah pada muka kita. Kulit nampak berlubang apabila dilihat di depan cermin. Nak cover dengan bedak tebal-tebal pun…

Jom Baca Lagi

Kehamilan

Pengalaman Anemia Teruk Hb 8.7 Semasa Hamil

Throwback kisah tahun 2015. Masa tu, Illa baru dapat tahu yang Illa hamil so minggu depannya ambil cuti siap-siap dan pergi klinik nak pergi buka buku warna pink. Dah sampai klinik kesihatan tu, kena ambil darah dan air kencing seperti prosedur yang biasa. Lepas tu, tunggu je sampai doktor panggil. Bila dah sampai giliran masuk jumpa doktor, cuak sangat. Sebab…

Jom Baca Lagi