Famili

4 PANDUAN UNTUK BERCERAI SUSU (WEAN-OFF) DENGAN ANAK

ella / July 4, 2017

Dalam proses bercerai susu atau wean-off , banyak perkara yang boleh dilakukan oleh ibu agar dapat melakukan proses ini dengan baik tanpa konflik emosi anak. Illa sendiri belum lagi menimbangkan proses wean-off Aisyah sebab dia sangat obses dengan susu ibu walaupun susu dah semakin berkurang. Tapi sebab memikirkan pelbagai faktor, Illa cuba amalkan beberapa tips agar tidak sukar untuk wean-off…

Read More

Kehamilan

Cara Merawat Kegatalan Di Kemaluan Agar Tidak Mengundang Penyakit Kronik

ella / June 21, 2017

Ini fakta yang dianggap remeh oleh segelintir masyarakat – terutama sekali yang perempuan. Kemaluan wanita atau vagina merupakan rumah untuk bermillion jenis bakteria. Eh jangan panik. Bakteria seperti Lactobacilli ( salah satunya) sebenarnya penting untuk menjaga kesihatan kemaluan kita. Dengan adanya bakteria baik ini, ia membantu melindungi kita daripada bakteria jahat yang cuba untuk memasuki sistem pertahanan badan kita. Ia…

Read More

Toulouse

Pengalaman Shopping Di Pasar Perancis Demi Lamb Chop!

ella / June 19, 2017

Semasa mengikut suami berkursus di Toulouse, Perancis, memang gembira sangat. Perancis merupakan salah satu tempat idaman Illa sejak kecil lagi. Entah kenapa, mungkin sebab bahasa dia kot *kempunan tak dapat masuk kelas French dulu agaknya* Kali pertama suami pergi, kami tak ikut dulu sebab kena pergi dengan rakan sekerja last minute. Masa tu Syawal lagi, jadi kami pun teruskan open…

Read More

Penjagaan Rumah

Penapis Air Mudah Alih Yang Sangat Mudah Dan Mampu Milik

ella / June 18, 2017

Rumah baru Illa ialah apartment dan sebab rumah baru kan, banyak la budget kena allocate untuk mengisi rumah baru ni – perabot, dapur, lampu, dan barang keperluan rumah. Termasuk lah budget untuk beli water filter.Korang pun tahu la kan, harga water filter yang terus sambung ke paip tu harga ribu-ribu. Contohnya Coway, Cuckoo, Bio Pure dan banyak lagi. Agak loya…

Read More

Paris, Toulouse

4 Tips Membeli Kasut Anak Perempuan Di Luar Negara

ella / June 18, 2017

Kami pernah kehilangan kasut Aisyah semasa dalam perjalanan di kota Paris. Masa tu, kami sedang berlari-lari anak keluar dari stesen untuk pergi ke Champs-Elysees. Masa tu kami tak perasan pun kasut Aisyah tak ada sebelah. Sampai ada seorang makcik China ( rasanya ) tunjuk-tunjuk kitorang. Tak faham, kami tengok la belakang.. apo bondo yang tak kena. Sekali dah puas tunjuk,…

Read More

Masalah Jeragat

Krim Jeragat Paling Berkesan Untuk Wanita Malaysia

ella / June 15, 2017

Kita selalu dimomokkan dengan iklan Krim Jeragat – Sapu Hari Ini Esok Hilang. Untuk pengetahuan puan-puan, krim sebegini kebiasaannya mengandungi bahan kimia yang kuat, dan mungkin bertoksik. Oleh kerana tindak balas kimia yang kuat, kesan mungkin boleh dilihat dalam masa jangka pendek TAPI UNTUK SEMENTARA WAKTU SAHAJA. Untuk jangka masa panjang, krim ini boleh menyebabkan jeragat menjadi semakin besar dan…

Read More

Famili, Penjagaan Rumah

DEMI ANAK, TUKAR BRAND

ella / June 13, 2017

Yep, semua tukar sebab dah ada anak. Sebelum ada anak, tak kisah pun nak pakai jenama apa… Guna je. Lagi-lagi zaman belajar dulu. Sekarang dah ada Aisyah, risau tu datang. Bilik ade banyak kotak lepas pindah haritu. Hadiah kahwin pun ade lagi dalam kotak. Jadi bilik cepat nak berhabuk. Pernah tengok badan Aisyah nak semacam ruam, pastu tengok semut berlenggang…

Read More