Rahsia Mengawal Kencing Manis Agar Boleh Bebas Dari Ubat

Penyakit kencing manis atau diabetes merupakan penyakit kronik yang boleh menyebabkan  masalah serangan jantung, kegagalan buah pinggang, strok, buta, dan kerosakan saraf. Di Malaysia, penyakit ini sudah tidak asing lagi kerana penghidap kencing manis semakin meningkat hari demi hari. Lihat sahaja cara pemakanan kita, dengan gaya hidup yang tidak sihat (stress, kurang senaman).

Mengikut statistik Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2006, ia menunjukkan bahawa 1 daripada 7 orang dewasa rakyat Malaysia menghidapi penyakit kencing manis. Namun begitu, masalah ini menjadi bertambah buruk apabila separuh daripada pesakit kencing manis tidak menyedari penyakit yang dihadapinya.

Apakah penyebab kencing manis?

Faktor penyebab kencing manis adalah organ pankreas pesakit kencing manis tidak mengeluarkan insulin secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan.

Ini menyebabkan glukos tidak dapat masuk ke dalam sel badan yang sepatutnya bertukar kepada tenaga. Maka, ianya (glukos) terkumpul di dalam darah yang kemudiannya menyebabkan paras glukos menjadi tinggi sehingga melimpah ke air kencing.

Jenis-Jenis Diabetes (Kencing Manis)

a) Jenis 1:

Kencing manis yang bergantung kepada insulin. Biasanya ia terjadi dikalangan kanak-kanak atau remaja.. Hanya boleh dikawal dengan suntikan insulin, kawalan pemakanan dan senaman.

b) Jenis 2:

Diabetes yang tanpa bergantung kepada insulin. Ianya selalu berlaku di kalangan orang dewasa (35 tahun ke atas) dan individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Kencing manis jenis 2 ini boleh dikawal dengan kawalan pemakanan dan senaman atau gabungan pemakanan, senaman dan ubatan. Kebiasaannya, penghidap kencing manis ini mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kencing manis.

Diabetes Jenis 1

 • Jarang berlaku tetapi jika berlaku, keadaannya adalah lebih teruk.
 • Terjadi di kalangan mereka yang lebih muda, antara umur 10 – 16 tahun
 • Terjadi begitu cepat. Terjadi apabila insulin yang dikeluarkan dari pancreas dimusnahkan
 • Tidak mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit kencing manis
 • Tidak dikaitkan dengan kegemukan atau obesity
 • Pesakit akan mengalami tanda-tanda awal kencing manis dari gejala amaran yang serius
 • Kebiasaan Rawatan: Penjagaan pemakanan dan suntikan insulin

Diabetes Jenis 2

 • Biasa berlaku.
 • Tejadi dikalangan mereka yang lebih dewasa, berumur sekita 35 tahun ke atas
 • Terjadi secara perlahan-lahan. Insulin yang dikeluarkan tidak mencukupi dan menyebabkan paras glukosa di dalam darah meningkat
 • Mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit kencing manis
 • Kejadian kegemukan sangat tinggi
 • Merupakan penyakit yang senyap, selalunya dikesan secara kebetulan atau selepas berlakunya komplikasi
 • Kebiasaan Rawatan: Penjagaan pemakanan dan senaman (menurunkan berat badan) dan ubat dan suntikan insulin (bagi kes-kes tertentu)

Cara Mengelak @ Mengawal Kencing Manis Agar Lebih Sihat

Ubah corak pemakanan

Bukan setakat pemakanan gula sahaja yang disekat, tetapi makanan yang tinggi karbohidrat juga penting untuk dikurangkan. Mengawal pengambilan kalori dalam sehari dapat membantu mengawal kenaikan berat badan yang mendadak.

Senaman

Penting untuk menggunakan kalori berlebihan di dalam badan agar berat badan berlebihan dapat dikurangkan. Selain itu, ia dapat memperbaiki kesihatan jantung dan paru-paru. Satu kajian tentang kencing manis mendapati senaman seperti berjalan selama 2 1/2 jam dalam tempoh seminggu dapat mengurangkan perkembangan kencing manis sebanyak 40% ke 60%.

Pemeriksaan doktor

Rajinlah berjumpa doktor setahun sekali ke, untuk mengetahui tahap kesihatan anda. Rawatan awal kencing manis dapat mengurangkan 30% ke 70% kegagalan buah pinggang pada masa hadapan.

Pengambilan supplemen tambahan Vivix

Ramuan di dalam Vivix yang mengandungi polifenol dapat melambatkan proses pencernaan dan penyerapan karbohidrat ke dalam darah seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi di dalam darah.

Mari baca perkongsian daripada beberapa penghidap kencing manis yang mempunyai pengalaman mengamalkan Vivix ni:

[Testimoni 1]

 

[Testimoni 2]

Setelah 14 tahun menghidap kencing manis, R. Jitendra kini bebas sepenuhnya setelah mengamalkan Vivix selama 7 bulan tanpa henti. Kadar gula 15.5 turun hingga 4.8.

[Testimoni 3]

 

[VIDEO] Testimoni BONUS : Bebaskan Dirimu Dari  Darah Tinggi [ WAJIB TONTON ]

*****

Terbaik kan kesan Vivix ini untuk pesakit kencing manis? Jangan lepaskan peluang keemasan untuk mendapatkan Vivix hari ini. Harga sebotol ialah RM475.

Namun sekarang ada promosi istimewa untuk setiap pembelian Twin Pack Vivix.

 1. Keahlian PERCUMA.
 2. Kos penghantaran PERCUMA.
 3. Twin Pack akan mendapat diskaun yang banyak hampir RM70.00!

Jom dapatkan Vivix hari ini untuk dihadiahkan kepada mak, ayah, suami, dan ahli keluarga tersayang kita yang terkesan dengan masalah ini. Sekiranya anda ingin mendapatkannya, anda boleh buat tempahan sendiri hanya dengan menekan butang di bawah.

Sekiranya anda tidak pasti tentang kuantiti yang diperlukan ataupun perlukan tips dan nasihat, taip VIVIX dan SMS/Whatapps ke 019-7780575. Illa akan berikan konsultasi terbaik dan cara pemakanan yang betul untuk mendapatkan hasil yang terbaik InsyaAllah =)

Leave a Reply

CommentLuv badge