Famili

Tips Sembuh Jangkitan Fungal dan Selsema

1. Hilangkan jangkitan fungal di kaki

Setahun lepas, kaki Aisyah terkena fungal infection.. Mungkin dapat semasa menggunakan baby care room yang *tak berapa nak bersih* kat mana-mana yang kitorang pergi masa tu.. Mungkin juga sebab lain..

Mulanya tak perasan pun sebab nampak macam luka..macam birthmark. Lepas mak bagitau tanda tu dah lame sangat, mungkin fungal infection.

Cecepat cari klinik pakar kanak kanak sebab taknak melarat lama sangat. Yep, Dr sahkan memang infection. Rasa nak marah kat diri sendiri sebab lambat amik action..

Klinik bagi 2 jenis krim,satu siang satu malam. Dipendekkan cerita, hampir sebulan guna tu… Tempat infection kejap kering kejap basah. Macam tanak mati je kuman die. Risau betul..

Illa pun usaha sekali la gamaknya..tapi tak tergamak nak makan bawang putih cmtu je. Jadi,cecepat beli Garlic Complex,Nutriferon untuk boost immune system Aisyah dan sebagai antibac dia.

Eh, tak bagi direct kat Aisyah tau. Aisyah masih fully bf masa tu jadi Illa yang kena makan semua tu, biar susu ibu yang jadi penawar. Sambil tu, still sapu lagi krim doc bagi walaupun dalam hati rasa malas dah nak letak..

Esoknya, Aisyah asyik nak garu je kat kaki. Risau juga sebab sampai luka tu. Nampaknya dah ada reaksi di situ. Dalam masa seminggu, alhamdulillah kulit yang menebal tu terus menipis dan lama kelamaan hilang dengan sedikit parut gelap. Tapi sekarang ok dah, pudar dah.

Mommies yang ade anak masalah yang sama sangat disyorkan amik Garlic dan Nutriferon ni. Selamat dan berkesan 😎👍🏻

2. Selsema dan Demam Tak Jadi

Dah sangat lama rasanya tak ambil Panadol kalau demam atau selsema. Illa dan suami dah jadikan Sustained Release Vitamin C ni salah satu rutin harian. Nak makan buah hari hari tak berdaya, jadi inilah yang terbaik.

Kalau rasa macam nak selsema atau asyik bersin tu, Illa cecepat patahkan tablet tu dan makan.

Kenapa perlu patahkan?

Teknologi Sustained Release ni akan melepaskan amaun Vitamin C setiap 5 jam. Dengan cara tu, kita tak membazir Vitamin C secara berlebihan.

Bila dipatahkan, Sustained Release tu dah hilang fungsi. Semuanya akan dilepaska , means effeect lagi cepat la.

Kalau amik pagi petang, insyaAllah biasanya malam dah ok atau surut. Demam pun tak jadi 😊

Happy kan bila dapat cara nak boost immune system kita dan family?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge